Hei,
Tervetuloa mukaan allekirjoittamaan kansalais- ja ay-järjestöjen kannustuskirje joukolle meppejä, jotta parlamentti pysyisi tiukkana EU:n suuryritysten julkista maakohtaista veroraportointia (country-by-country-reporting, CBCR) koskevissa kolmikantaneuvotteluissa.
Neuvottelut jatkuvat torstaina 15.4. Kirje lähetetään asian suhteen keskeisille mepeille päivää ennen. Mukana ovat suomalaisista mepeistä Heidi Hautala ja Sirpa Pietikäinen.
Kirjeluonnos löytyy täältähttps://docs.google.com/document/d/1QmXqN5DWULJkNpRAH_UB-YQpcl04kxhurxgONAOMgNk/edit. Siinä on jo mukana keskeiset viestit, mutta huomioita voi esittää tiedostoon kirjattuna maanantaihin 12.4. asti.
Allekirjoitukset tulee ilmoittaa viimeistään klo 13 Suomen aikaa torstaina 14.4. Allekirjoitukset lähetetään tällä lomakkeellahttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLsMYAPOP_c-vGAK7Jq2b9YNtGkgzocS3e8yYwpY5R_4IS_g/viewform ja logot Eurodadin Olivia Lallylle (olally@eurodad.orgmailto:olally@eurodad.org).
Alla olevassa taulukossa eritellään komission, parlamentin ja neuvoston kannat neljään keskeiseen asiaan sekä Tax Justice Europe -verkoston (TJ-E) esitykset. Kaikkein tärkein näistä neljästä on maantieteellinen soveltamisala (disaggregation) eli se, että yritysten tulisi raportoida maakohtaisesti kaikista maailman maista, eikä vain EU-maista ja läpinäkymättömiksi luokitelluista maista. Näin direktiivistä olisi hyötyä myös kehittyville maille, jotka saisivat omalta osaltaan tietoa yritysten tuotoista ja maksetuista veroista. Parlamentti kannattaa tätä laajaa rajausta, komissio ja neuvosto eivät.
Neuvottelutilanne ei ole helppo. Portugali haluaa viedä pitkään jumissa olleen asian maaliin omalla pj-kaudellaan, vaikka sisältö jäisi ohueksi. Komissio teki ehdotuksensa 2016, parlamentti muodosti kantansa 2017, mutta asia on jumittanut neuvostossa. Suomi edisti asiaa pj-kaudellaan, mutta silloin esityksen taakse ei niukasti saatu riittävää enemmistöä. Tilanne muuttui, kun muutamat jäsenmaat muuttivat kantansa. Enemmistö oli kuitenkin niin niukka, ettei neuvostolla ole halukkuutta avata kolmikantaneuvotteluissa esitystään. Mepit kuitenkin ajavat neuvotteluissa parlamentin kantaa, mutta samalla tiedostavat poliittiset realiteetit eli sen, että esitys voi taas jäädä pitkäksi aikaa pöydälle.
Kirjeessä todetaan, että Covid-19-pandemian aiheuttama sosioekonominen kriisi on tehnyt taistelun yritysten laajamittaista verovälttelyä vastaan entistäkin tärkeämmäksi ja kiireellisemmäksi. Tehokkaat toimet tämän ongelman torjumiseksi, joka maksaa yhteiskunnillemme vuosittain miljardeja euroja menetettyjä verotuloja, on tärkeä askel kohti kestävää elpymistä. Julkinen maakohtainen raportointi voi olla vahva työkalu yhteisöveron välttämistä vastaan, mutta vain, jos yritysten on luovutettava tietoja maittain kaikista toimintamaista. Mahdolliset maantieteellisen soveltamisalan rajoitukset heikentävät perusteellisesti tämän tärkeän yritysten avoimuusehdotuksen tavoitetta ja tehokkuutta.
Hienoa, jos järjestönne tulisi Suomesta mukaan osoittamaan, Fingon ja Finnwatchin lisäksi, että laaja joukko eurooppalaisia kansalais- ja ay-järjestöjä tukee parlamenttia neuvottelemaan asianmukaista julkista maakohtaista raportointia edellyttävää EU-direktiiviä.
Terveisin,
Outi ja Saara
*****
[cid:image001.png@01D72D43.CF3BA3D0]
****
Outi Hakkarainen Asiantuntija, kestävä talous | Fingo
+358 50 317 6728 | outi.hakkarainen@fingo.fimailto:outi.hakkarainen@fingo.fi twitter.com/OutiHakkarainen | linkedin.com/in/outi-hakkarainen-078a4315/
Fingo - Vaikuttaa tulevaisuuteen tänään. viestii | kouluttaa | kasvattaa | tukee | vaikuttaa fingo.fihttp://www.fingo.fi/ | Facebookhttps://www.facebook.com/FingoFi/ | Twitterhttps://twitter.com/FingoFi | LinkedInhttps://www.linkedin.com/company/fingo-fi/about/
Kepa ja Kehys ovat nyt Fingo. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi. Ihan kaikkialla. Olemme 300 kehitysjärjestön yhteistyöjärjestö.
kehityspolitiikka@lists.fingo.fi