Hei,
Kevään pyörähtäessä käyntiin on erinomainen hetki tutustua tärkeään ja ajankohtaiseen luonnon monimuotoisuus -teemaan koulussa ja päiväkodissa!
Teet sen helposti: aloita katsomalla Ihme ja kummahttps://vihrealippu.fi/luonnonkirjo/ –videosarja yhdessä lasten kanssa, ja tehkää videoissa olevia tehtäviä yhdessä. Sarjan jaksot kutsuvat tutkimaan ja pohtimaan, mitä luonnon monimuotoisuus on, miksi se on tärkeää ja miten sitä voidaan suojella. Videot on suunnattu päiväkoti- ja alkuopetusikäisille lapsille.
Sekä varhaiskasvatus- että peruskouluikäisille lapsille ja nuorille löytyy aiheesta paljon tietoa Vihreän lipun kaikille avoimesta Luonnon monimuotoisuus -opetusmateriaalista, joka sisältää runsaasti tietoa ja toimintavinkkejä aiheesta. Mukana myös globaali näkökulma. Voit tutustua koko materiaaliin sivullamme sekä suomeksihttps://vihrealippu.fi/luonnonkirjo/ että ruotsiksihttps://vihrealippu.fi/sv/biodiversitet/.
Vinkkaathan videoista ja oppimateriaalista opettajatutuillesi – kaikille, joiden uskot saavan niistä iloa ja inspiraatiota!
Lisää itse videoista
Videot on tehty lastenohjelmien tyyliä jäljitellen. Ne ovat noin 6–8 minuutin mittaisia inspiroivia alustuksia, jotka toimivat joko sellaisenaan tai joiden jälkeen voi siirtyä toteuttamaan aihetta syventävää tehtävää - tietysti ulos luontoon! Videoissa liikutaan monille päiväkodeille ja kouluille tutuissa ympäristöissä, pihamaalla ja lähimetsässä, mutta omiin ympäristöihin on pyritty videoiden avulla tuomaan uudenlaisia näkökulmia.
Sarjan avaavassa Tutkimusretki ihan lähellehttps://youtu.be/u_eYrQEZGcU -jaksossa tehdään lähiluontoon tutkimusretki, jonka aikana pohditaan, mitä luonto ja sen monimuotoisuus oikeastaan ovat. Mihin tarvitsemme pörriäisiä?https://youtu.be/fpnHqrPvbzo -jaksossa käsitellään erilaisten lajien ja monimuotoisuuden merkitystä lähtemällä liikkeelle surisevista. Löytyykö luonnosta kaikille koteja?https://youtu.be/a3wmCDcdAgM -jaksossa avataan luonnon monimuotoisuuden suojelua eliöiden kotien kautta sekä vinkataan, miten metsien ja pihamaiden monimuotoisuutta voi konkreettisesti rikastuttaa.
Tutustu myös Vihreän lipun muihin, kaikille avoimiin oppimateriaaleihin täällähttps://vihrealippu.fi/materiaalit/! Teemoina mm. yhteinen maapallo, ilmastonmuutos ja ympäristöprojektien suunnittelu.
Kevätterveisin,
Monika Salmivalli Vihreä lippu -ohjelmajohtaja Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi www.vihrealippu.fihttp://www.vihrealippu.fi/ 050 441 2334
[cid:image001.png@01D79F42.9AA791D0]
Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja ympäristösertifikaatti kasvatusalalle, joka edistää opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden täyttämistä. Vihreässä lipussa keskiössä ovat kestävien elämäntapojen opettelu, osallisuus ja vaikuttamiseen kasvattaminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Vihreä lippu tarjoaa valmiit työkalut innostavaan ja osallistavaan kestävän kehityksen kasvatukseen innostamalla lapset ja nuoret oppimaan kestävän tulevaisuuden tiedot ja taidot tekojen kautta. Vihreän lipun toimintamalli ohjaa myös ympäristökuormituksen pitkäjänteiseen vähentämiseen sekä kestävän kehityksen mukaisten arvojen ja asenteiden sisäistämiseen. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, joka toimii yhteensä 72 maassa ympäri maailman.