Hei,
laitanpa tähän vielä yhden ajatuksen vuoden 2021-hakuun liittyen, sillä en pääse huomenna paikalle.
Vaikka hallitusohjelmassa korostetaan voimakkaasti kansalaistoiminnan autonomia (sanapari esiintyy tekstissä peräti neljä kertaa), UM/KEO-30 päätti syksyllä voimakkaasti ohjata meidän toimintaamme rajaamalla lisähaun Afrikkaan. Myös sisällöllinen ohjaus on järjestöjen suhteen varmaan monin verroin voimakkaampaa verrattuna muihin instrumenttteihin (vai nähdäänkö esim. korkotuen tai pankkien rahoituksen rajaaminen Afrikaan tai vaaditaan Finnfudilta ensisijaisesti tyttöjä ja naisia hyödyttävää työtä).
Minusta tämä on paitsi periaattellinen ongelma myös systeeminen riski, sillä voi olla että SDG:n saavuttamiseksi ja kv-sopimusten toteuttamiseksi järjestöjen pitäisikin tehdä myös jotain muuta kuin mitä hallitusohjelmassa priorisoidaan. Jos esim. vuosikymmenen ajan tasaisisesti edennyt autoritaarisuuden voimistuminen etenee samalla tavalla, vuosikymmenen tai kahden päästä maailmassa on enimmäkseen hyvin harvanvaltaisesti ja kovalla kädelä johdettuja valtioita. Tämän estämiseksi demokratian puolustaminen voisi vaatia vahvaa interventiota yhteiskuntien instituutioiden johtajiin. Mutta koska he ovat enimmäkseen valtaäestön miehiä, nykyisillä painotuksilla heihin kohdistuviin hankkeisiin ei oikein ole tarjolla rahoitusta. Järjestöjen todellisen autonomian pitäisi mahdollistaa myös tällaisten ja muiden priorisointien katvessa olevan strategisesti tärkeän työn.
Lisäisin siis yhteiseksi viestiksemme UM:n suuntaan vuoden 2021 hausta sen, että järjestöjen autonomian pitää hallitusohjelman mukaisesti voimistua, ei heiketä. Alla Marinin hallitusohjelmasta kaksi sitaattia järjestöjen autonomiasta (molemmat ylätavoitteen Turvallinen oikeusvaltio Suomi -alla).
"Kaikkien mahdollisuutta merkitykselliseen kansalaistoimintaan edistetään ja turvataan järjestöjen toiminnan autonomisuus."
"Järjestöille jaettavien avustusten sekä valtionapujen käytäntöjä eri hallinnonaloilla selvitetään oikeusministeriön ja tuotonjakoministeriöiden kesken ja soveltuvin osin yhdenmukaistetaan. Uudistustyön lähtökohtana on kansalaisjärjestöjen autonomian kunnioittaminen ja byrokratian keventäminen, pitkäjänteisyyden ja ennakoitavuuden turvaaminen, järjestöjen yhdenvertainen kohtelu sekä avoimuus ja läpinäkyvyys."
Antoisaa kokousta!
Marko
pj, Siemenpuu-säätiö
Janne Ronkainen kirjoitti 4.2.2020 klo 19.06:
Moi,
Meidän osalta pieni muutos, eli SASKin edustajana paikalle tulee Ellinoora Vesala, minulla on tuplapuukkaus.
Yt. Janne
Lähetetty iPadista
Anja Malm <anja.malm@vammaiskumppanuus.fi mailto:anja.malm@vammaiskumppanuus.fi> kirjoitti 4.2.2020 kello 10.14:
Hei kaikki,
kiitos Laurille esityslistasta ja Markolle perustellusta ehdotuksesta. Olen aivan samaa mieltä, että päätökset tulee saada vuoden 2021 puolella toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi ja hyvän hallinnon nimissä. Jos päätökset tulevat vasta vuoden 2022 puolella, aiheutuu siitä ketju, joka esimerkiksi Vammaiskumppanuuden tapauksessa loppupäässä vaikeuttaa etelän kumppanijärjestöjen ja niiden jäsenten elämää.
Haun määräajan aikaistamisessa olisin varovainen (olettaen että hakemusten jättö vanhaan tapaan olisi kesäkuussa 2021). Ohjelmatukijärjestöt poikkeavat toisistaan siinä, miten niiden suunnitteluprosessit etenevät. Vammaiskumppanuusohjelma on aina ollut etelälähtöinen, mikä tarkoittaa aitoa dialogia suunnitteluvaiheessa etelän kumppanien kanssa. Kun ohjelmassamme toteuttajia on useita täällä Suomessa ja nämä toteuttajat neuvottelevat etelän kumppanien kanssa, laadukas suunnittelu vaatii paljon aikaa. Olemme juuri nyt käynnistämässä suunnitteluprosessia, eikä oletettava aika kesäkuuhun 2021 ole yhtään liian pitkä. Tästäkin syystä toivomme, että UM mahdollisimman pian ilmoittaa haun ehdot ja aikataulun ja tuemme Markon ehdotusta ot-järjestöjen yhteisestä viestistä ministeriöön.
parhain terveisin
Anja
*Lähettäjä:*Ohjelmatukijarjestot <ohjelmatukijarjestot-bounces+anja.malm=vammaiskumppanuus.fi@lists.fingo.fi mailto:ohjelmatukijarjestot-bounces+anja.malm=vammaiskumppanuus.fi@lists.fingo.fi> *Puolesta *Lauri Peltonen *Lähetetty:* 3. helmikuuta 2020 17:33 *Vastaanottaja:* ohjelmatukijarjestot@lists.fingo.fi mailto:ohjelmatukijarjestot@lists.fingo.fi *Aihe:* [Ohjelmatukijarjestot] ohjelmatukijärjestöjen kokous 6.2. klo 9.00. *Tärkeys:* Suuri
Tervehdys,
tässä asialistaa tulevan torstain kokoukselle, esitettyjen toiveiden mukaisesti. Toivottavasti mahdollisimman moni järjestö pääsee paikalle.
t. Lauri
Ohjelmatukijärjestöjen kokous 6.2.2020 klo 9.00.-11.00.
Fingo, Elimäenkatu 25-27 , kokoushuone Amazon 6. kerros
*Asialistaa:*
- kokouksen avaus
- ohjelmatuen lisähakukierros 2019, päätökset ja mahdollinen palaute UM:lle
- ohjelmatuen hakukierros 2021, aikataulut, sitomisvaltuudet, aloitteet ministeriölle (alla erityissäätiöiden esitys, Marko Ulvila)
- ohjelmaraportoinnin kehittämistyöpaja 12/2019. Yleinen palaute. Tarpeet ja toiveet tuleville työpajoille ja aamukahvitilaisuuksille
- kansalaisjärjestöfoorumi/ muu yleinen ja yhteinen foorumi UM/KEO-30 kanssa kevään aikana? Tarpeet, tavoitteet
- hallituksen Afrikka-strategia. Fingon terveiset prosessin etenemisestä
- muut kevään yhteistyötarpeet
- muut asiat
*kohta 3.*
Siemenpuun, Kiosin ja Abiliksen kanssa keskustelimme tänään vuoden 2021 hausta uudelle rahoituskaudelle ja ehdotamme, että ohjelmatukijärjestöt esittäisivät KEO:lle tukipäätöksen aikatauluttamista siten, että päätös saataisiin jo vuoden 2021 puolella. Muuten tietämättömyys tuen jatkosta asettaa järjestöjä tukallaan tilanteeseen ja heikentää työn vaikuttavuutta. Muutaman viikon katkos rahoituksessa kausien vaiheessa on niin ikään ongelma. Ja kielteinen rahoituspäätös helmikuussa 2022 olisi varmaan kaikille järjestöille kohtalainen katastrofi.
Käytännössä tämä onnistuisi niin, että UM laittaisi nyt keväällä budjettisuunnitelmiinsa ja -ehdotukseensa riittävän suuren sitomisvaltuuden ja se menisi läpi vuoden 2021 budjettikäsittelyssä.
Summa nousisi kohtalaiseksi, mutta vain neljänneksen suuremmaksi kuin että se olisi vasta vuoden 2022 budjetissa. Eli vahvalla tahdolla VM, muu hallitus ja lopulta eduskunta saataneen myöntymään tähän sujuvuutta, vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta lisäävään aikatauluun, jos UM lähtee sitä ajamaan. Haun määräaika olisi sitten vastaavasti kuukautta tai muutamaa aiempaa aikaisemmin.
Koska uuden budjetin valmistelut UM:n sisällä alkavat käsittääkseni viimeistään maaliskuussa, tästä olisi hyvä tuupata ohjelmajärjestöjen yhteinen toive ja ehdotus viimeistään helmikuun aikana.
Mitä tuumaatte?
Terv. Marko
Siemenpuu-säätiö
Lauri Peltonen
toiminnanjohtaja
Taksvärkki ry
lauri.peltonen@taksvarkki.fi mailto:lauri.peltonen@taksvarkki.fi
+358 40 8480905
Taksvärkki ry
Globaalikeskus
Siltasaarenkatu 4
00530 Helsinki
FINLAND
<image001.jpg>
www.taksvarkki.fi https://www.taksvarkki.fi/ / facebook Taksvärkki ry https://www.facebook.com/Taksvarkki/ / twitter Taksvarkki_ry https://twitter.com/Taksvarkki_ry / instagram taksvarkki_ry https://www.instagram.com/taksvarkki_ry/
Ohjelmatukijarjestot mailing list Ohjelmatukijarjestot@lists.fingo.fi mailto:Ohjelmatukijarjestot@lists.fingo.fi https://lists.fingo.fi/cgi-bin/mailman/listinfo/ohjelmatukijarjestot
Ohjelmatukijarjestot mailing list Ohjelmatukijarjestot@lists.fingo.fi https://lists.fingo.fi/cgi-bin/mailman/listinfo/ohjelmatukijarjestot