Retkiä, ahomansikoita ja heijastuksia tulevaisuudesta Oleskeluluvastaan epävarmat nuoret aikuiset valokuvasivat arkeaan
Helinä Rautavaaran museossa avautui 7. lokakuuta valokuvanäyttely Elämäni Suomessa. Valokuvat ovat syntyneet työpajassa, johon osallistui seitsemän eri puolilla Suomea asuvaa nuorta aikuista. Kuvaajat eivät tunteneet aiemmin toisiaan ja ainoa heitä yhdistävä asia on oleskeluluvan epävarmuus. ”Olen nauttinut valokuvaamisesta. Minusta tuntuu kuin muut kuuntelisivat minua kuvieni kautta. Saan energiaa, kun ihmiset voivat nähdä minkälaista elämäni on.” Redone, 26. ”Haluaisin opiskella merikapteeniksi. Teemme poikaystäväni kanssa retkiä lähisaariin. Välillä pyydän häntä tökkäämään minua, että uskoisin tämän olevan totta. Voin elää tällaista elämää, vaikka minulla ei ole oleskelulupaa!” Rajaa, 36 Työpajaa ohjannut valokuvaaja Katja Tähjä on opiskellut Lontoossa osallistavan valokuvauksen Photo Voice -menetelmää.
“Menetelmä rikkoo tekijyyden valta-asetelmaa. Osallistujat valitsevat itse, mikä on tärkeää ja minkälaisia representaatioita he haluavat tuottaa”, sanoo Tähjä. Työpajan osallistujista ainoastaan yhdellä on pysyvä oleskelulupa. Muutamalla on väliaikainen lupa, osa odottaa edelleen ratkaisua hakemukseensa. Ryhmässä on myös paperittomia ihmisiä.
”Oleskeluluvan saamista on viime vuosina merkittävästi vaikeutettu. Luvan odottaminen pysäyttää ihmisen elämän pitkäksi aikaa ja aiheuttaa monenlaista epävarmuutta ja stressiä”, Tähjä sanoo.
Työpajassa syntyneet kuvat ovat osa Helinä Rautavaaran museon tämänvuotista päänäyttelyä. Lähteneet-näyttely pohtii, millaista on lähteä ja saapua perille Eurooppaan sellaisella passilla, jolla viisumia on lähes mahdoton saada.
”Samaan aikaan kun Suomessa ollaan huolissaan kutistuvasta syntyvyydestä ja eläköitymisestä aiheutuvasta työvoiman vähentymisestä, lähellämme on ihmisiä, jotka haluaisivat juurtua uuteen kotimaahan, löytää työpaikan, perustaa perheen ja jatkaa harrastuksiaan. Kun suomalainen nuori lähtee maailmalle, häntä kannustetaan tutustumaan uusiin tapoihin, ihmisiin ja kieliin. Ulkomailla asuminen on ansioluettelossa plussa. Miksi lähteminen näyttäytyy arveluttavalta, kun lähtijä on kotoisin muualta kuin länsimaista”, näyttelyn tehnyt työryhmä kysyy.
Viisumin saaminen tietyistä maista on vaikeaa, lähes mahdotonta. Mutta jos laillista väylää ei ole, ihmiset liikkuvat ilman viisumia. Rajavalvonnasta on tullut suurta bisnestä, josta rahat käärii uutta valvontatekniikkaa kehittelevä aseteollisuus sekä salakuljettajat.
Lähteneet-näyttelyn on toteuttanut palkittu työryhmä: valokuvaajat Anna Autio ja Katja Tähjä, graafiset suunnittelijat Anne-Mari Ahonen ja Anna-Mari Tenhunen sekä toimittajat Taina Tervonen ja Kaisa Viitanen. Elämää Suomessa -työpaja on tehty yhteistyössä datavetoista kulttuuria ja sen haavoittuvuutta tutkivan IDA-hankkeen kanssa. Työpajaa on tukenut Taike.
Lähteneet-näyttely jatkuu 25. lokakuuta 2020 saakka.
Yhteystiedot: Museonjohtaja Ilona Niinikangas, ilona.niinikangas@helinamuseo.fi, p. 0468511815 Valokuvaaja Katja Tähjä, ktahja@gmail.com, p. 0503604331
Helinä Rautavaaran museo Entressen kauppakeskus Siltakatu 11 02770 Espoo http://www.helinamuseo.fi
Museoon on vapaa pääsy. Tervetuloa!