[kehitysmaaliike-l] Kuulumisia UM:n tuista kansalaisjärjestöille ja muita uutisia

Auli Starck Auli.Starck at kepa.fi
Pe Syys 11 15:23:53 EEST 2015


Hyvä järjestöväki,

Tässä viestissä on kuulumisia liittyen ulkoministeriön kansalaisjärjestöille myöntämiin tukiin ja muita uutisia.

* Hanketuki ja VGK-tuki 2016
* Kepan kysely tukimuotojen uudistuksista
* Tiedotus kumppaneille
* Tietoa muista rahoituslähteistä
* Muita uutisia


Hanketuki ja VGK-tuki 2016

Kuten ulkoministeriö kesällä ilmoitti, tämän vuoden hanketuen hakukierros on keskeytetty ja viestintä- ja globaalikasvatustuen haku peruttu. Samalla ministeriö ilmoitti, että tarkoitus on avata nämä haut jälleen vuonna 2016, uudistetuin kriteerein.

Ulkoministeriön tiedote (30.6.): http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=329271&nodeid=49362&contentlan=1&culture=fi-FI

Olemme keskustelleet UM:n kansalaisyhteiskuntayksikön (KEO-30) kanssa, ja vaikka monet asiat ovat vielä vahvistamatta, on järjestöjen hyvä olla tietoisia mahdollisista uudistuksista:

-     Ministeriön suunnitelmissa on edelleen avata sekä hanketuen että VGK-tuen haku vuoden 2016 aikana.

-     Omarahoitusosuus säilynee ennallaan

-     Hankehallinnon keventämiseksi ministeriöllä on halu karsia tuettavien hankkeiden määrää. Alustavissa suunnitelmissa on suosia/vaatia yhteishankkeita, asettaa hankkeille minimikoko, vähentää hyväksyttävien toimintamaiden määrää ja sitoa kansalaisjärjestöjen työ tiukemmin osaksi Suomen maaohjelmia /tulevaa kehityspoliittista linjausta.

-     Tukien takaisinperintä on kallista, joten suunnitelmissa on muuttaa ainakin osa maksatuksista suoritettavaksi takautuvasti

Näihin kaikkiin pyrimme saamaan vahvistuksen ja tarkennuksia mahdollisimman pian syksyn aikana.

Kepan kysely tukimuotojen uudistuksista

Kepa kerää järjestöjen ajatuksia ulkoministeriön tukimuotojen uudistamisesta sähköisen kyselyn muodossa. Kysely lähetetään järjestöille ensi viikolla.

Kyselyn tuloksista ja uudistuksista keskustellaan järjestöjen kanssa myöhemmin syksyllä järjestöille järjestettävässä tilaisuudessa.


Tiedotus kumppaneille

Hanketuen haun keskeytymisestä on luonnollisesti kerrottava myös kumppaneille. On hyvä tuoda esille, ettei keskeytyminen johdu suomalaisesta järjestöstä eikä kumppanista vaan Suomen hallituksen päätöksestä leikata kehitysyhteistyörahoitus puoleen. Ulkoministeriön tiedote löytyy myös englanniksi, joten helppo tapa on viitata siihen.

UM:n tiedote englanniksi: http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=329282&nodeid=49362&contentlan=2&culture=en-US

Kepasta voi halutessaan pyytää ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan allekirjoittaman, kehityskumppaneille osoitetun kirjeen (englanniksi), jossa ministeri selittää tilannetta. Kirje ei kuitenkaan ole erityisesti kansalaisjärjestöille suunnattu eikä kuvaa leikkausten konkreettia vaikutuksia järjestöjen työhön.

Tietoa muista rahoituslähteistä

Kepa kerää ja jakaa tietoa myös muista rahoituslähteistä kansalaisjärjestöille.

Kepan verkkosivuilta löytyy jo vinkkejä pääasiassa Suomessa tapahtuvan toiminnan rahoitukseen: http://www.kepa.fi/toiminta/hankeneuvonta/rahoitustahot
Tulemme päivittämään ja lisäämään tietoja syksyn aikana. Vinkkejä rahoituslähteistä voi lähettää meille Kepaan.

EU- rahoituksesta löytyy tietoa Kehys ry:n verkkosivuilta: http://www.kehys.fi/eu-rahoitus

Kepa järjestää syksyn aikana info-tilaisuuksia rahoitukseen liittyen. Näistä tiedotamme lisää pikimmiten kun päivämäärät varmistuvat - alustavasti ensimmäinen on tiistaina 6.10. klo 16-18 Kepassa.

Muita uutisia
Ulkoministeriö on julkaissut uuden ohjeen tulosperustaisesta toimintatavasta ja riskienhallinnasta. Englanninkielinen pdf-julkaisu on ladattavissa ministeriön verkkosivuilta: Results Based Management (RBM) in Finland's Development Cooperation: http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=332393&nodeid=15445&contentlan=1&culture=fi-FIYstävällisin terveisin,

Auli, Helena ja Sanna

Auli Starck
Järjestökoordinaattori (edunvalvonta)
auli.starck at kepa.fi
050-317 6715

Helena Nevalainen
Kehitysyhteistyöneuvoja
helena.nevalainen at kepa.fi
050- 317 6729

Sanna Rekola
Järjestökoordinaattori (globaalikasvatus)
sanna.rekola at kepa.fi
050-317 6697Kepa ry
Elimäenkatu 25-27, 5.krs
00510 Helsinki, Finland
http://www.kepa.fi

Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö

-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: <http://lists.kepa.fi/pipermail/kehitysmaaliike-l/attachments/20150911/16fd35bd/attachment.htm>