[kehitysmaaliike-l] UM/KEO-30:n keskustelutilaisuus järjestöille 30.6.

Auli Starck Auli.Starck at kepa.fi
Mon Kesä 15 15:01:23 EEST 2015


Hyvä järjestöväki,

Ohessa UM:n tämänpäiväinen tiedote kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksiin liittyen. Ennakkotietona myös, että UM:n kansalaisyhteiskuntayksikkö järjestää keskustelutilaisuuden kansalaisjärjestöille 30.6.


* * *

http://www.formin.fi/public/default.aspx?contentid=328610&nodeid=15148&contentlan=1&culture=fi-FI
Uutiset, 15.6.2015
Kehitysyhteistyön kansalaisjärjestötukien muutokset valmistelussa

Kehitysyhteistyössä mukana olevat suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat huolissaan hallitusohjelman edellyttämien määrärahaleikkausten vaikutuksesta työhönsä. Ulkoministeriö alkaa käydä keskusteluja kansalaisjärjestöjen kanssa kesäkuun puolivälistä alkaen. Ulkoministeriön talousarvioesitys on toimitettu valtiovarainministeriölle 12. kesäkuuta.


Hallitusohjelman mukaan kehitysyhteistyön määrärahat vähenevät vuodesta 2016 alkaen 200 miljoonalla eurolla. Kuluvan vuoden määrärahoja leikkaukset eivät koske.


Hallitus on myös linjannut, että vuoden 2016 jälkeen kehitysyhteistyöbudjetin ulkopuolelta tulevia päästöhuutokauppatuloja ei enää ohjata kehitysyhteistyöhön.


Tämän lisäksi 100 miljoonan euron osuus lahja-avusta muutetaan laina- ja pääomasijoitusmuotoiseksi ja ohjataan vastuullisten yritysten kautta kehittyviin maihin. Tämän tavoitteena on vauhdittaa yksityisen sektorin rahoitusta osana kehitysrahoitusta.


"Leikkauksien syynä ovat Suomen taloustilanteen vaatimat säästöt. Suomi on 2000-luvun aikana voinut merkittävästi lisätä kehitysapuaan ja myös järjestöjen kehitysyhteistyö on vahvasti kasvanut. Mutta nykyisessä tilanteessa kaikkia julkisia menoja täytyy supistaa. Tämä koskee myös kehitysyhteistyötä ja kaikkia sen muotoja”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.


Ministeri korostaa, että leikkaustenkin keskellä Suomen kehitysyhteistyön laadusta ja vaikuttavuudesta on pidettävä kiinni, ja se edellyttää myös rakenteellisia uudistuksia. Juustohöyläämisen sijaan leikkauksia suunnitellaan niin, että avulle määritetyt painopisteet näkyvät.


Niitä ovat naisten ja tyttöjen asema, toimivat demokratiat, kestävä energiantuotanto, vesi ja ruokaturva sekä vastuullisten yritysten toiminta kehitysmaissa.


Säästöjen vuoksi myös kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyötukeen tulee merkittäviä muutoksia. Joitakin aiempia tukimuotoja ja hakukierroksia ei voida todennäköisesti toteuttaa. Kansalaisyhteiskunnan tukimuodoista käynnistetään evaluaatio, jonka tulosten perusteella järjestöyhteistyötä kehitetään edelleen.


"Ymmärrämme hyvin kansalaisjärjestöjen huolet ja sen, että valmisteilla olevat leikkaukset aiheuttavat epävarmuutta. Sen vuoksi pyrimme mahdollisimman pian käymään tilannetta alustavasti läpi järjestöjen kanssa", kertoo kansalaisyhteiskuntayksikön päällikkö Jyrki Nissilä ulkoministeriöstä.


Ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikkö järjestää keskustelutilaisuuden kansalaisjärjestöille 30. kesäkuuta.


Vuoden 2014 kehitysyhteistyön maksatukset olivat noin 1,2 miljardia euroa ja vahvistettu osuus bruttokansantulosta 0,6 prosenttia. Vuoden 2015 talousarviossa kehitysyhteistyömäärärahojen kokonaismäärä on 1,01 miljardia euroa. Vuoden 2016 talousarviossa kehitysyhteistyön kokonaismääräksi arvioidaan 743,6 miljoonaa euroa.

***

Viestin välitti:

Auli Starck
Training Coordinator
Tel + 358 50 317 6727
auli.starck at kepa.fi
@AuliStarck
skype: kepa_auli_starck

Kepa – The Finnish NGO Platform
Elimäenkatu 25–27 (5th floor)
00510 Helsinki, Finland
www.kepa.fi
@kepa_ry
Facebook.com/Kepary

Kepa is an NGO platform and an expert on global development

-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: <http://lists.kepa.fi/pipermail/kehitysmaaliike-l/attachments/20150615/521c0435/attachment.htm>
-------------- seuraava osa --------------
An embedded and charset-unspecified text was scrubbed...
Name: ATT00001.txt
URL: <http://lists.kepa.fi/pipermail/kehitysmaaliike-l/attachments/20150615/521c0435/attachment.txt>