[kehitysmaaliike-l] Tappajafarkut ja suomalaiset vaatiyhtiöt - huom: embargo ke 7.12. klo 10 saakka

Jukka Pääkkönen jukka at sask.fi
Mon Joulu 5 12:21:21 EET 2011


Amigos,

ohessa tiedoksenne ja käyttöönne Finnwatchin uusinta tutkimusraporttia koskeva lehdistötiedote, joka on julkaisuvapaa keskiviikkona 7.12. klo 10.  Tapaamisiin infossa, hyvää itsenäisyyspäivää!

Jukka 

_____________________________________________________________________________

Jukka Pääkkönen

viestintäpäällikkö - kommunikationschef

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus - SASK - Fackliga Solidaritetscentralen i Finland

Lintulahdenkatu 10 - Fågelviksgatan 10

00500 Helsinki - Helsingfors

p/ tel 0207 6998 28 gsm 040 521 4478  

 

---------------------------------------------------

------------------------

Hengenvaarallinen hiekkapuhallus trendikkäiden farkkujen takana

- suomalaiset yritykset voittavat italialaiset huippubrändit vastuullisuudessaan

 

Suurin osa suomalaisista farkkukankaisia vaatteita myyvistä ja tuottavista yrityksistä sanoutuu Finnwatchin tuoreessa tutkimuksessa irti hiekkapuhalluksen käyttämisestä. Isolla osalla yrityksistä on valvonnassa kuitenkin yhä puutteita.

 

Finnwatch selvitti Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK:n toimeksiannosta Suomessa myytävien farkkujen hiekkapuhallusta. 

Tekstiilien manuaalinen hiekkapuhallus on vaarallinen menetelmä, joka kehitysmaissa käytössä olevilla huonoilla tai olemattomilla suojavarusteilla suoritettuna saattaa aiheuttaa jopa kuolemaan johtavaa silikoosia eli kivipölykeuhkosairautta.

 

Finnwatchin kyselyyn valittiin kaikkiaan 24 suomalaista yritystä, jotka jälleenmyyvät tai valmistavat farkkukankaisia vaatteita. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 22 kertoi, etteivät he käytä hiekkapuhallusta farkkutuotteidensa viimeistelyyn. Yksi kyselyyn valituista yrityksistä, Veljekset keskinen, kielsi vastauksensa julkaisemisen. Toinen kyselyyn vastaamatta jättänyt yritys, CTRL Clothing, vetosi muuttokiireisiin.

 

Vain kuusi tutkimukseen osallistuneista yrityksistä,  Kesko, SOK, Stockmann, Seppälä, Lindex ja M.A.S.I Company, oli ilmoittanut hiekkapuhalluskiellostaan julkisesti. - Kuluttajien tulee saada varmistus siitä, että hänen ostamansa farkut eivät ole aiheuttaneet silikoosia työntekijöille. Kaikkien yritysten tulisi julkistaa linjauksensa tämän vaarallisen viimeistysmenetelmän käytöstä, kertoo selvityksen koostanut tutkija Outi Moilala.

 

Hiekkapuhalluksen käytön valvonta on vaikeaa, eikä esimerkiksi yritysten yleisesti käyttämä BSCI-vastuullisuusverkosto takaa, että menetelmää ei käytetä. Yritysten vastaukset olivatkin vaihtelevia silloin kun kysyttiin, miten ne varmistavat hiekkapuhalluskiellon toteutumisen. Osalla varmistus oli vain kirjallisen ohjeistuksen varassa. Joillakin valvonta ulottui tehtaille ja jotkut olivat panostaneet myös oman henkilökunnan, kuten ostajien, lisäkoulutukseen.

 

Finnwatchin selvityksessä tarkasteltiin järjestöjen ja tutkimuslaitosten tekemien selvitysten kautta myös ulkomaisten, Suomessa myytävien farkkumerkkien hiekkapuhallusta. Italialaiset luksusbrändit kuten Armani, Roberto Cavalli ja Versace ovat liittyneet vasta viimeisten joukossa hiekkapuhalluksen kieltäjien joukkoon. Kasvavasta julkisesta paineesta huolimatta Dolce&Gabbana ei ole vieläkään luopunut hiekkapuhalluksesta omassa tuotannossaan. - Italialainen huippumerkki on todennut Clean Clothes -kampanjalle ettei asia kiinnosta sitä. Tämä on uskomatonta, sillä epäeettinen toiminta ei ole juurikaan muodissa, toteaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

 

Finnwatchin "Hengenvaarallinen muotioikku - Suomessa myytävien farkkujen hiekkapuhallus" -selvitys julkistetaan 7.12. klo 10 Ammattiliitto Pron toimitalossa, Unitorilla, Selkämerenkatu 1, Helsinki. 

Ennakkoilmoittautumiset pyydetään osoitteeseen info at finnwatch.org.

 

Lisätietoa tutkimuksesta antavat

 

Outi Moilala, tutkija, p. 041-5231 241, outi.moilala at vastuututkimus.fi 

Sonja Vartiala, Finnwatchin toiminnanjohtaja, p.044-568 74 65, sonja.vartiala at finnwatch.org

 

-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on poistettu...
URL: <http://lists.kepa.fi/pipermail/kehitysmaaliike-l/attachments/20111205/47bb118e/attachment.htm>