Hei kaikille,

 

ohessa lyhyt muistio viime viikon kokouksestamme. Korjaukset voi lähettää suoraan minulle.

 

Puheenjohtajakaksikko pyysi tiedottamaan samalla, että heillä on tapaaminen KEO-30:n 8.6.2020. Agendaan voidaan vielä palata myöhemmin, mutta tämä tiedoksi.

 

Ystävällisin terveisin,

 

Outi Hannula

Fingo

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ohjelmatukijärjestöjen kokous 19.5.2020

 

Paikka: zoom-etäyhteys

Puheenjohtajat Piritta Rikkonen (KUA) ja Lauri Peltonen (Taksvärkki), sihteerit Outi Hannula ja Pauliina Savola. Osallistujalistaa ei kerätty.

 

  1. Koronatilanne: järjestöjen tilanne, Fingon koronakysely

Pauliina Savola esitteli Fingon tekemää koronakyselyä (88 järjestöä). Valtaosa järjestöistä joutunut sopeuttamaan toimintojaan. Tapahtumat ovat peruuntuneet, varainhankintatoiminta muuttunut, uusia käynnistetty, useissa hankkeissa otettu pandemian vastainen työ mukaan. Viestintää on fokusoitu. 75% uskoi, että on vaikutuksia varainhankintaan ja että tulevaisuudessa taloustilanne heikkenee. Varainhankinta yksityiseltä sektorilta ja feissaus vaikeutunut. Yli puolella ei kuitenkaan ole ollut vaikutuksia henkilöstöön. Niillä järjestöillä, joilla on henkilökuntaa, lomautukset/mahdolliset lomautukset näköpiirissä noin kolmasosassa järjestöjä.

Järjestöt näkivät myös positiivisia asioita kehittyneen. Järjestöt ovat pysyneet aiempaa tasa-arvoinemmin palvelemaan, kun toiminta siirtynyt verkkoon, lentämisen vaihtoehdot konkretisoituneet, globaalien kriisien uhka tullut laajemmin yleisölle ymmärrettäväksi. Uudenlaista ohjelmatoimintaa, uusia tarpeita kumppanijärjestöltä.

Raportista on julkaistu Fingon sivuilla ja tuloksia käytetään yhteiseen viestintään ja edunvalvontaan/vaikuttamiseen. https://www.fingo.fi/ajankohtaista/uutiset/fingon-kysely-koronapandemia-uhkaa-kansalaisjarjestojen-tyota-erityisesti

Kokouksessa esitelty PP täältä: https://fingos-my.sharepoint.com/:p:/g/personal/pauliina_savola_fingo_fi/EUfKMP4tDehMmjnBwn7RFPwBZFj95-RMtdyIhj8GefnORQ?e=kOcztf

 

Keskustelussa ot-järjestöt kertoivat tehneensä budjettirevisioita ja muuttaneensa onnistuneesti toimintaa digialustoille. Yllättävän hyvin on voitu ohjelman puitteissa tehdä työtä, vaikka työn tapoja jouduttu muuttumaan. Kumppaneilta on pyydetty uusia suunnitelmia. SPR on muuttanut ohjelmaa merkittävästi ja ministeriö antanut nopeasti hyväksynnän suurelle käyttötarkoituksen muutokselle (response) ja muutoksia tulee myös jatkossa.

 

Abilis kertoi vammaisten ihmisten kärsivän kriisissä suojien ja hygieniatuotteiden puutteesta sekä toimeentulon estymisestä. Jälleen tämä kriisi osoittanut, että vammaiset erityisen haavoittuvassa asemassa. On ongelmia saada tietoa ja jakaa sitä vammaisyhteisössä, jotta eri tavoin vammaiset ihmiset ymmärtävät mistä on kyse. Abilis on eri keinoin pyrkinyt tukemaan vammaisinkluusiota interventioissa.

 

Jatkossa voitaisiin yhdessä jakaa digitaalisia ratkaisuja, joita nyt saatu kokemuksia.

 

2.       UM & keo-30

Päivitettiin tilannekuvaa UM/keo-30 sekä ministerin suuntaan. Omarahoitusosuuden poistosta järjestöt ovat itse olleet yhteyksissä deskeihinsä, eikä nähty tarpeelliseksi enää lähettää yhteistä kirjettä.

 

Instrumenttikyselyn osalta Anu Ala-Rantalalta oli saatu tieto, että järjestöt ovat vastanneet siihen hyvin, mutta että tällä hetkellä ei ole vielä antaa uutta tietoa asiasta. Ohjelmatuen koonti otetaan mukaan seuraavan hakukierroksen valmistelussa. Ala-Rantalalta välitettiin kiitos järjestöille, jotka lähettävät koronakatsauksia.

  

Ministeri Skinnarin kanssa tapaaminen oli määrä tapahtua kansalaisyhteiskuntafoorumissa. UM:ltä olisi hyvä selvittää, onko se edelleen toteutumassa. Ohjelman suunnittelun kanssa alkaa järjestöissä olla jo kiire, joten tapaaminen olisi hyvä järjestää jo mahdollisesti kesäkuussa. Pitää luoda painetta minsiteriöön: emme voi tehdä 4 vuoden ohjelmaa 3 kuukaudessa.

 

Kannatettiin ehdotusta, että järjestettäisiin teams-palaveri ministerin tai ainakin ministeriön kanssa vielä kesäkuussa ohjelmatuki-instrumentista. Järjestöt tarvitsevat aikaa ohjelmahaun valmisteluun. Jatketaan ministerille keväällä ot-järjestöjen lähettämän kirjeen pohjalta dialogia.

 

  1. Varautuminen tulevaan: rahoitus- ja muu skenaariotyöskentely

Niina Tenhio Fingosta alusti eri prosesseista. Rahoitusvaikuttamisen ydinryhmä kokoontuu kerran viikossa, mukana PeLa, KUA, SLS, Plan, Fida, Pakolaisapu, Abilis. Tavoitteena on yhteinen järjestöjen viesti rahoitusneuvotteluista. Tavattu keskeisiä päättäjiä eri järjestöjen toimesta: hallituksen ministereiden erityisavustajien kanssa keskusteltu, myös UM/KEO yhteistyössä vaikuttamistyössä. Yhteydenotot kannustavia: toivotaan tietoa kumppanimaista, vaikutuksista siellä, toivotaan tietoa siitä, että kehitysyhteistyö jatkuu koronasta huolimatta. Ministerin kabinetista tullut viesti, että aikaa on tavata järjestöjä.

 

Hallituspuolueilta (SDP, VIHR, VAS) rohkaiseva viesti järjestöille, tarvitaan tietoa kehitysyhteistyöstä ja konkreettisia esimerkkejä, halutaan tavata, aikaa löytyy. Selvä viesti: budjettineuvotteluista tulee vaikeat, mutta leikkaukset tässä tilanteessa eivät ole oikea ratkaisu. Tähän mennessä kehitysyhteistyö ei ole ollut leikkauslistoilla, eikä järjestöjen pitäisi itsekään sitä keskustelua lietsoa. Ministeriöiltä on nyt mennyt tieto VM:ön, meillä ei lukuja tiedossa. Avs Elina Kalkulta tieto, että UM on esittänyt maltillista nostoa, joka on aiemmin ollut suunnitelmissa.

VM ja KESK nyt tärkeässä roolissa, oltava aktiivisemmin yhteydessä. Nyt on oikea aika vaikuttaa – päätähtäin elokuun budjettiriihessä. Kerätään tietoa ja levitetään viestejämme, jotta elokuussa meidän viestimme ovat tutut. Luonnosteltu argumenttipatteristoa (luonnos saatavilla Niina Tenhiolta Fingosta). Ollaan linjassa ministeriön tekemien ehdotusten kanssa.

 

KPT:n kokouksessa osastopäällikkö Satu Santala katsoi, ettei Suomen kehpol painopisteitä kannata lähteä muuttamaan, otti esiin myös nexus-ajatuksen. Kepo-selonteon jättäminen eduskunnalle on viivästynyt, siihen joudutaan tekemään päivityksiä.

 

Tulevaa ohjelmakautta ajatellen esitettiin toive, että ministeriö keskustelisi vielä kepo-indikaattoreista ohjelmatukijärjestöjen kanssa, nyt kun maaliskuulle suunniteltu julkaisutilaisuus peruttiin. Yleinen kepo-indikaattori-tilaisuus siirrettiin syksyyn, mutta keo-30 kanssa voisi vaatia tästä oma tapaamisen tai ottaa osaksi kesäkuun teams-kokousta. Näin osattaisiin suunnitella seuraavaa nelivuotiskautta, ja toisaalta myös indikaattorien seurantatiedon keruuta täsmällisesti järjestöissä. Miten keskeinen CSO-indikaattori on tälle instrumentille, vai haetaanko instrumentilla vaikutusta myös muihin tavoitteisiin? Puhuttavia kysymyksiä on vielä useita.

 

Tärkeää olisi myös tietää ohjelmatukihaun aikataulutus - tuleeko pysymään alkuperäisenä vai onko jo nyt tiedossa mahdollisista myöhästymisistä.

 

4.       Muut ajankohtaiset vaikuttamisasiat

Niina Tenhio Fingosta alusti asiasta lyhyesti. Poliittiset prosessit ovat paljolti jäähyllä koronatilanteen vuoksi.

 

5.       Valmistautuminen ot-hakuun: sparraus/koulutustoiveita Fingolle?

Fingo pyysi järjestöiltä ajatuksia, miten yhteistä oppimista ot-hakukierroksen alla voitaisiin tukea.

 

Fingo on tehnyt ohjelmatukijärjestöille trendityöpohjan, jolla voi aloittaa ohjelmatyön tai muulla tavoin tarkastella järjestön tulevaisuussuunnitelmia suhteessa ympäristön trendeihin. Fingon trendityöpohja

 

Sparraus: kansalaisyhteiskunnan tila ja seuraaminen. Tämä kepo-indikaattori on monelle uusi elementti. UM:n kanssa voisi myös keskustella, mitä hakevat vuosittaisella analyysillä. Kuinka monet meistä raportoi samanlaisia asioita samasta maasta? Kepo-indikaattorin käytännön soveltaminen.

 

6.       Muut asiat

Seuraavat puheenjohtajat: WWF ja Vammaiskumppanuus. Molemmat puheenjohtajat ovat kuitanneet syksyn olevan ok. Jaossa olleeseen pidemmän aikavälin pj-listaan ei ole tullut kommentteja, joten lähdetään siitä. Myös Fingo tulee nyt mukaan kiertoon.

 

Järjestöjen viestintäyhteistyö käynnistynyt (Salla Peltonen/Fingo). Ehdotettiin että myös siellä otetaan teemaksi nexus-ajattelu.

 

Keskusteltiin Finnwatchin 460-kampanjasta ja sen tuottamista reaktioista osallistuvissa järjestöissä.

 

 

 

 

 

Outi Hannula

Johtaja, oppiminen ja innovaatiot | Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry

 

+358 50 317 6720 | outi.hannula@fingo.fi 

linkedin.com/in/outi-hannula-93595

 

Fingo -vaikuttaa tulevaisuuteen tänään.

viestii | kouluttaa | kasvattaa | tukee | vaikuttaa

fingo.fi | Facebook | Twitter | LinkedIn

 

Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi. Ihan kaikkialla. Olemme 300 kehitysjärjestön yhteistyöjärjestö.