Hei,

 

alla Timon ja minun terveiset eilisestä kokouksesta KEO-30 kanssa. Erityisen huomionarvioinen on kohta 2 liittyen vuosikeskusteluihin ja toiveiseen tiiviistä ja kirkkaasta ”korona-analyysistä”. Muistion asioita käydään läpi vielä yhteisessä kokouksessamme 2.2.2021. Timo lähetti zoom-kokouskutsun viime viikolla.

 

---

 

Ma 25.1.2021, klo 13 – 13:55 (Teams-kokous)

 

Riikka Kangas oli sairastunut, joten ot-järjestöjen pj:t (Timo Lappalainen/Fingo ja Roosa Rantala/Suomen Lähetysseura) tapasivat Tiina Kajakosken ja Riina-Riikka Heikan.

 

1) Aamukahviperinteen jatkaminen

 

UM pitää myös arvossa ja katsoo perinteen jatkumisen olevan tärkeää. Tällä hetkellä KEO-30:lla on kiire neljän rahoitushaun kanssa (ohjelmatuki, globaalikasvatustuki, suomalaiset YK-järjestötoimijat sekä INGO-haku). Sen lisäksi aikaa on varattu myös vuosikeskusteluille. Näistä johtuen ensimmäinen sopiva ajankohta olisi maaliskuun loppupuoli. Ehdotettu aihe, koronaan liittyvät haasteet ja riskit, monitorointi, seuranta ja seurantavelvoitteen täyttäminen ovat hyviä. Ilmoitamme ot-järjestöjen kokouksen jälkeen täsmentyneen teeman ja ajankohdan.

 

Toiseksi aamukahviaiheeksi UM ehdotti viestintää ts. ohjelmista viestimistä. Tämä linkittyy myös UM:n syksyn kumppanuusfoorumissa lanseeraamaan ”maakuntakierrokseen” / roadshow’hun, mitä ministeriön viestintä valmistelee yhteistyössä Fingon kanssa (Fingo tässä UM:n yhteistyökumppani). Viestintäpainotteisella aamukahvilla voisi käydä läpi, muun ohessa, myös maakuntakierroksen sisältöjä ja miettiä synergiaetuja ohjelmaviestinnän näkökulmasta. Valmisteluvastuu on UM:n muilla yksiköillä ja KEO-30:lla ei ole sen suurempaa roolia roadshow:in suunnittelussa tai toimeenpanossa. Tämä aamukahvi keväämmällä.

 

Kolmannen, syksyllä järjestettävän aamukahvin sisältö voisi liittyä syksyn kumppanuusfoorumissa keskusteltujen rahoitusinstrumenttien sisältöön ja toimia jatkokeskusteluna syksyn tilaisuudelle. Syksyn keskustelujen pohjalta: ei välttämättä uusia instrumentteja vaan nykyisten kehittämistä, pullonkaulojen ja parhaiden käytäntöjen ja kokemusten havainnointia. Ulkoministeriössä ei ole ehditty käymään vielä talon sisäistä keskustelua rahoitusinstrumenttien osalta. UM kiinnostunut tietämään, oman mittavan konsulttityösatsauksen jälkeen, mitä ajatuksia ja ideoita ot-järjestöissä heräsi (ideoita, aihioita) syksyn keskustelun jälkeen.

 

 

2) OT-järjestöjen toimittamat koronaselvitykset lokakuussa -> kokonaistilanne: onnistumiset ja haasteet

 

KEO-30 on vienyt viestiä eteenpäin ulkoministeriön sisällä ot-järjestöjen resilienssistä, joustavuudesta, ratkaisukeskeisyydestä ja kyvystä reagoida nopeasti täysin poikkeukselliseen tilanteeseen. Varsinaiseen koronatyöhön uudelleenallokoinneilla on mennyt n. 5 MEUR, mutta sen lisäksi on toteutettu ohjelmien sisällä olevaa ”suunniteltua” työtä, jolla koronatilannetta on pystytty helpottamaan. Varsinaista kirjallista analyysia ei ole tehty, ja ulkoministeriön sisäisten analyysikeskusteluiden ajankohta tullee olemaan maaliskuun alun jälkeen kiireiden helpotettua. Ulkoministeriön (kiitetty) joustavuus / joustava asenne tullee säilymään tänä vuonna.

 

 

3) Syksyn kumppanuusfoorumin follow-up: rahoitusinstrumentit ja maakuntakierros / viestintäkampanja

ks. yllä: Fingo mukana viestintäkampanjassa / roadshow’ssa; UM ehdottanut, että rahoitusinstrumenttien jatkokeskustelu aamukahville.

 

4) Kehityspolitiikan ylivaalikautisten periaatteiden tilanne

Loppusuoralla. UM ehdotuksesta Roosa laittanut viestiä Anna Savolaiselle, joka vahvisti ti 26.1, että konsultaatioita ei enää järjestetä. Periaatteet ovat valmiita todennäköisesti maaliskuun kuluessa.

Kiiteltiin konsultoivasta prosessista tähän asti ja periaatteiden laadinnasta.

 

5) Kevään kumppanuusfoorumi: jos OT-järjestöt päättävät järjestää, mikä ajankohta ulkoministeriölle mahdollinen

Kesäkuun alku mahdollinen ulkoministeriölle, sitä ennen puolin ja toisin kiirettä.

 

6) Kevyen synteesiraportin tilanne

Vuosiraportoinnista annettiin palautetta keskustellen joulukuussa, mistä kiitettiin. Alustavat tulokset julkaistaan keväämmällä. OT-järjestöjen ja muiden instrumenttien raportointi ei ole synkronoitua, mikä aiheuttaa haasteita (OT-järjestöjen raportointi valmistuu elokuussa), mutta yhdistetty synteesiraportti on tulossa.

 

7) Läpileikkaavien ohjeistus

1. osa julkaistu, joka julkinen ja UM:n sivuilla. Muu ohjeistus mahdollisesti maaliskuussa tai ajetaan instrumentteihin sisään, tämä vielä auki. Tiedottavat kaikesta heti, kun tietävät. KEO-20 keskusteluissa Fingon kanssa liittyen koulutukseen läpileikkaavien osalta, ei päätöstä tästä.

 

Keskustelu oli erittäin mutkaton ja yhteistyön henki mitä mainioin, ja tämä pohjautuu myös Annen ja Anjan työlle viime syksynä.

 

Ystävällisin terveisin,

Roosa ja Timo