Hei,

Viime viikon kokouksen keskustelun mukaisesti alla oleva aloitekirje lähti Ministeri Skinnarille ( cc.  erityisavustaja Kirsi Airio, AVS Elina Kalkku, osastopäällikkö Satu Santala, apulaisosastopäällikkö Riitta Oksanen, yksikön päällikkö Riina-Riikka Heikka, + kirjaamo).

Kiitos kaikille aktiivisesti sisällön muotoiluun osallistuneille. Kirje haluttiin pitää lyhyenä ja ytimekkäänä, tärkeimpiin keskittyvänä. Matkan varrella tuli esiin myös muita tärkeitä asioita, joita voidaan pitää valmistelussa ja esillä muissa yhteyksissä.

 

terveisin,

Lauri

---------------

Arvoisa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari,

Lämpimät kiitokset keskustelun avaamisesta kansalaisjärjestöjen rahoituksen kehittämiseksi. Olemme hiljattain saaneet ohjelmatuen lisärahoituskierroksen päätökset, joista olemme hyvin iloisia. 

Me ohjelmatukijärjestöt valmistaudumme jo nyt yhdessä kumppaniemme kanssa ensi vuonna avattavaan ohjelmatuen rahoitushakuun vuosille 2022-2025 jatkaaksemme pitkäjänteistä yhteistyötä heidän kanssaan. Haluaisimme nostaa muutaman tärkeän kysymyksen esiin jo tässä vaiheessa. 

·         Tulevalla hakukierroksella toivomme, että  valtionavustuspäätökset tulisivat jo vuoden 2021 puolella ja ensimmäiset maksatukset heti vuoden 2022 alussa, jotta pitkäjänteinen työmme kehittyvissä maissa voi jatkua keskeytyksettä. Päätösten valmistuminen loppuvuodesta 2021 vaatisi käsittääksemme sitä, että UM esittäisi tänä keväänä vuoden 2021 budjettiehdotukseensa riittävän suuren sitomisvaltuuden VM:lle ja että se hyväksyttäisiin hallituksessa ja eduskunnassa. Kyse on järjestöjen työn jatkuvuuden kannalta erittäin tärkeästä asiasta, ja toivomme, että UM voisi johdollanne ajaa valtuuksien lisäämistä tarmokkaasti.

·         Syksyn 2019 lisärahoituskierros suunnattiin poikkeuksellisesti yhteen maantieteelliseen alueeseen ja painottaen joitakin kehityspoliittisia tavoitealueita. Järjestöt pitävät erittäin tärkeänä, että tulevalla rahoituskaudella 2022-2025 palataan käytäntöön, jossa järjestöt voivat saada tukea työlle eri puolilla maailmaa ja eri sektoreilla, ja näin kukin oman osaamisensa ja laajojen kontaktiensa pohjalta tehokkaasti ja joustavasti tehdä työtä Suomen kehitysyhteistyötä täydentäen. Tämä olisi hyvin linjassa myös hallitusohjelman kanssa, jossa järjestöille jaettavien valtionapujen käytäntöjen lähtökohdaksi mainitaan kansalaisjärjestöjen autonomian kunnioittaminen sekä pitkäjänteisyyden ja ennakoitavuuden turvaaminen. 

·         Kumppanien kanssa tehtävän pitkäaikaisen yhteistyön ja jatkuvuuden kannalta toivomme, että vuodelle 2021 suunnitellusta ohjelmatuen hakukierroksesta annetaan tietoa mahdollisimman pian, viimeistään vuotta ennen hakemusten jättämisen määräaikaa, muun muassa hakukelpoisuudesta ja muista ehdoista. Toivomme, että voitte kuulla järjestöjä ohjelmatukeen mahdollisesti tehtävistä muutoksista hyvän kumppanuuden hengessä.

Ohjelmatuki on instrumenttina erittäin toimiva niin tulosten laadun ja kestävyyden näkökulmasta. Se on mahdollistanut järjestöille keskittymisen pitkäjänteiseen, oman strategian mukaiseen, tulokselliseen toimintaan, tuki on verrattain joustava tilanteen muuttuessa, ja se on antanut suomalaisjärjestöille hyvän pohjan, jonka päälle voidaan hankkia rahoitusta myös muista lähteistä, myös kansainvälisesti.

Ohjelmatuki mahdollistaa kansalaisyhteiskunnan tukemisen ja yhteistyön paikallisten järjestöjen ja viranomaistoimijoiden kanssa. Myös yhteistyö ulkoministeriön kanssa on ollut jouhevaa. Yhteistyön ja täydentävyyden rinnalla kansalaisyhteiskunnan autonomialle sekä erilaisille pilotoinneille ja kokeiluille tulisi vastaisuudessakin varata tilaa ohjelmatuki-instrumentin sisällä. Jatkamme mielellämme keskustelua ulkoministeriön kanssa ohjelmatuki-instrumentin kehittämisestä.

Helsingissä 12.2.2020

Ohjelmatukijärjestöjen puolesta

Piritta Rikkonen                                        Lauri Peltonen

Kirkon Ulkomaanapu                               Taksvärkki ry.

 

OHJELMATUKIJÄRJESTÖT:

Abilis-säätiö, Crisis Management Initiative, Fida International, Fingo, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Reilu kauppa ry, Siemenpuu-säätiö, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus, Suomen Lähetysseura, Suomen Pakolaisapu, Suomen Punainen Risti, Suomen World Vision, Taksvärkki ry, Vammaiskumppanuus ja WWF Suomi

-------------------------

 

Lauri Peltonen

toiminnanjohtaja

Taksvärkki ry

 

lauri.peltonen@taksvarkki.fi

+358 40 8480905

 

Taksvärkki ry

Globaalikeskus

Siltasaarenkatu 4

00530 Helsinki

FINLAND

 

 

nepal2019ibanneri_450x68

 

www.taksvarkki.fi  /  facebook Taksvärkki ry  /  twitter Taksvarkki_ry  /  instagram taksvarkki_ry