Hei kaikki,
kiitos kaikille edelliseen OKL-suunnittelukokoukseen osallistuneille! Tässä muistio maanantain 10.6. kokouksesta. Lopussa next steps. Ilmoittautuminen ensi lukuvuoden seminaareihin käynnissä : )
Olkaa yhteyksissä, jos kysyttävää!
Palataan asiaan elokuussa!
Lämpimin terveisin,
sanna
* * * *
Muistio
OKL-yhteistyön suunnittelutapaaminen 10.6.2019
1. Sari Taipale, Suomen Lähetysseura
2. Hanna Tamminen, Opettajien Lähetysliitto
3. Hanna Hjerppe, Taksvärkki
4. Antti Kylänpää, GERIF-verkosto
5. Maiju Hirviniemi, Rauhankasvatusinstituutti / Maailmankoulu
6. Emma Åman, Amnesty
7. Anna-Kaisa Hiedanniemi, Plan
8. Annukka Toivonen, Rauhaliitto / Rauhankoulu
9. Marita Karvinen, Seta
10.Hanna Niittymäki, Rauhanpuolustajat
11.Reija Mikkola FEE SUomi
12.Marjukka Rauhala, Yhteiset Lapsemme
13.Helena Korpela, Yhteiset Lapsemme
14.Suvi Niemelä, Pakolaisapu
1. Tervetuloa, esittäytymiset
2. Mistä OKL-yhteistyössä on kysmys?
Kokouksen aluksi kerrattiin OKL-yhteistyön taustaa ja tavoitteita. Järjestön esittely ei keskeisessä roolissa, vaan yhteistyö tapahtuu pedagogisista lähtökohdista. Halutaan tarjota tuleville opettajille konkreettista apua työn tueksi. Tarjolla järjestöille erilaisia rooleja luennoinnista työpajanvetämiseen ja vinkkitorilla toiminnan ja materiaalien esittelyyn. Yhteistyö opettajankoulutuslaitosten kanssa alkanut jo kymmenen vuotta sitten. Presentaatio liitteenä.
3. Lukuvuosi 2019-2020
Tiedossa olevat seminaarit: Jyväskylä (uusi) 26.9., Helsinki 2.10., Rauma (helmikuu 2020), Turku 21.2.
Mahdollisia: Joensuu, Tampere (uusi), Oulu, Rovaniemi. Sanna jatkaa keskustelua, katsotaan saadaanko ensi lukuvuodelle vielä nämäkin seminaarit.
Keskusteltiin luentoteemoista, joita voisimme nostaa seminaareissa esille. Todettiin, että vanhoissakin on varaa moneen, mutta toisaalta aineksia uusienkin teemojen esille nostamiseen löytyy. Keskustelussa esille nousivat aiheet kuten:
* (OPSin) arvojen tarkastelu?
* Empatiakasvatus ja dialogitaito
* Kansalaisaktivismi: Miten opettajat voivat tukea nuoria yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa/osallisuudessa?
* Opettajien "tukiverkoston" esiintuominen > järjestöillä paljon osaamista ja kykenevät tarjoamaan konkreettista apua ja tukea opettajille
* Itsereflektio opettajilla > omien arvojen tiedostaminen.
* Miten koulu voi toimia kestävästi? > Kestävän kehityksen koulukulttuuri
* Tiedostaminen > empatia > vaikuttaminen
* Miten koulu linkittyy ympäröivään yhteiskuntaan? Väyliä (ilmasto)ahdistuksen purkuun myös koulun ulkopuolella. Esim. yhteistyö kuntien kanssa.
* Empatiataito myös ympäristöä kohtaan
* Myös kriittinen näkemys empatiaan: empatia ei itsessään käynnistä muutosta ja toisaalta se voi käynnistää myös ns. "vastakkaisia muutoksia". Voitaisiin käyttää myös termiä solidaarisuus tai myötätunto.
* Sosiaalinen kestävä kehitys saatava tarpeeksi näkyviin ekologisen kestävän kehityksen rinnalla! > Kokemusten perusteella opettajille/opettajaopiskelijoille ei ole aina kattavaa ymmärrystä kestävän kehityksen kaikista ulottuvuuksista.
* Rohkaistaan opettajia haastamaan ihmiskäsitystä ja oppimiskäsityksiä. Opettajilla ei ole "varaa" enää kasvattaa yhteiskuntaamme kansalaisia, joille ylikulutus on normi.
Perustettiin erillinen luentoryhmä kiinnostuneista kehittelemään luento-osuutta eteenpäin evästysten pohjalta.
Päätettiin perustaa myös google-kansio<https://drive.google.com/drive/folders/1n6_Myu-X8aglDG6cjI8JmpiFRsZKI7JN?us…>, johon voi käydä lisäämässä artikkeleita ja lähdeaineistoja taustoittamaan seminaaripäiviä ja luennon suunnittelua. Tämä löytyy OKL-yhteistyön työtilasta Google Drivesta<https://drive.google.com/drive/folders/1mCwf1j1a5Fineg9OOz3M_QwCg_84kv6c?us…>. Myös ANGEL-verkoston nettisivuilta löytyy paljon matskua! https://angel-network.net/
Kiinnostuneet, liittykää myös globaalikasvatuksen tutkija-toimija -yhteistyön sähköpostilistalle https://www.globaalikasvatus.fi/mika-globaalikasvatus/taustatieto-ja-tutkim…
4. Kehittämistarpeita
Työpajojen kesto ollut yleensä vähintään 80 minuuttia. Tämä on tiukka aika, eikä mahdollista syvällistä reflektiota. Tiedustellaan yliopistoilta, jos työpajojen pidentäminen mahdollista.
Joskus työpajoissa ollut mukana myös alakoulun oppilaita, toiminut hyvin ja saatu hyvää palautetta. Tällaista voisi olla kiinnostusta tehdä uudelleenkin?
Järjestötori jäänyt pinehkölle huomiolle monesti: Voisiko olla toriin liittyviä tehtäviä sisällytettynä kurssiin? Tai mahdollisesti meidän organisoima "rastikierros" vinkkitorilla, josta palkintona esim. haalarimerkki.
Voisiko seminaareille saada vielä reflektiohetken työpajan loppuun pienryhmissä? > Sähköiselle alustalle voisi toteuttaa opiskelijalähtöisen visuaalisen yhteenvedon.
Palautelomakkeen voisi uudistaa ja sen voisi ehkä täyttää jo seminaarin aikana, eikä jälkikäteen, jolloin vastausprosentti jää usein pieneksi.
5. Seuraavaksi
Käykää merkitsemässä google driven dokumenttiin<https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_ogdFB5SPdvHB3mTaIIy99eR5R6wMaGwaNR…>, mihin seminaariin/seminaareihin järjestösi olisi halukas osallistumaan. Dokumentin pohjalta kasaillaan seminaarien työpajojen vetäjät ja luennoitsijat. Järjestöt voivat pitää työpajoja myös yhdessä toisten järjestöjen kanssa.
Kaikki järjestöt eivät välttämättä pääse kaikkiin haluamiinsa seminaareihin, mutta pyritään tasapuolisuuteen! Pyritään selvittämään etukäteen, millaisia opiskelijoita osallistuu (opintotausta, opintojen vaihe jne.)
Luentoryhmä tapaa: tiistaina 13.8.2019 klo 13-15 Fingon toimistolla
Tiedoksi vielä: OKL-yhteistyön työtila Google Drivessa<https://drive.google.com/drive/folders/1mCwf1j1a5Fineg9OOz3M_QwCg_84kv6c?us…>
Sanna Rekola
Asiantuntija, globaalikasvatus | Fingo
+358 50 317 6697 | sanna.rekola(a)fingo.fi<mailto:sanna.rekola@fingo.fi>
twitter.com/sannarekola
Fingo - Vaikuttaa tulevaisuuteen tänään.
viestii | kouluttaa | kasvattaa | tukee | vaikuttaa
fingo.fi<http://www.fingo.fi/> | Facebook<https://www.facebook.com/FingoFi/> | Twitter<https://twitter.com/FingoFi> | LinkedIn<https://www.linkedin.com/company/fingo-fi/about/>
Kepa ja Kehys ovat nyt Fingo. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi. Ihan kaikkialla. Olemme 300 kehitysjärjestön yhteistyöjärjestö.
Hei OKL-yhteistyössä mukana olevat järjestöt! Tässä vielä muistutus tulevasta kokouksesta ensi maanantaina.
Globaalikasvatusverkoston OKL-yhteistyö jatkuu ensi lukuvuonna. Tervetuloa mukaan suunnittelemaan yhteistyötä Fingon toimistolle (Elimäenkatu 25-27, 6 krs.) maanantaina 10.6. klo 9:30-11:30. Millaisia teemoja ja painotuksia haluamme nostaa esille yhteistyössämme ensi vuonna?
Olen laatinut alustavan koulutuskalenterin, jonne voi käydä lisäämässä nimensä niiden koulutusten kohdalle, joihin on kiinnostunut tulemaan mukaan.
* OKL-koulutukset 2019-2020<https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_ogdFB5SPdvHB3mTaIIy99eR5R6wMaGwaNR…>
Tulevassa kokouksessa suunnitellaan ensi vuoden teemapainotuksia ja sovitaan luento-osioiden spekseistä sekä katsotaan alustavasti millaisilla kokoonpanoilla mitäkin tapahtumia ollaan toteuttamassa.
Laitan tapahtumasta kutsun myös Fingon globaalikasvatuslistalle, jos vaikka joku uusi toimijakin saataisiin mukaan.
Globaalikasvatusverkosto on tehnyt yhteistyötä opettajankoulutuslaitosten kanssa jo kymmenen vuoden ajan. Ensi lukuvuoden aikana jalkaudumme ainakin Helsingin, Jyväskylän, Rauman ja Turun opettajankoulutuslaitoksille. Maailma koulussa -seminaareihin ja -työpajoihin osallistuu vuosittain yli 500 opettajaopiskelijaa. Tavoitteena on tukea ja kannustaa tulevia opettajia opetussuunnitelman mukaiseen globaalikasvatukseen käytännössä. Mukaan yhteistyöhön ovat globaalikasvatusjärjestöt, jotka tarjoavat pedagogista tukea globaaliasioiden opetukseen.
Ilmoittautumiset tapaamiseen torstaihin 6.6. mennessä osoitteeseen: sanna.rekola(a)fingo.fi<mailto:sanna.rekola@fingo.fi>.
Jos et pääse mukaan, mutta olet kiinnostunut olemaan mukana yhteistyössä ensi vuonna, ilmoittaudu kuulolle!
Vastaan mielelläni kysymyksiin!
Lämpimin terveisin,
Sanna
Sanna Rekola
Asiantuntija, globaalikasvatus | Fingo
+358 50 317 6697 | sanna.rekola(a)fingo.fi<mailto:sanna.rekola@fingo.fi>
twitter.com/sannarekola
Fingo - Vaikuttaa tulevaisuuteen tänään.
viestii | kouluttaa | kasvattaa | tukee | vaikuttaa
fingo.fi<http://www.fingo.fi/> | Facebook<https://www.facebook.com/FingoFi/> | Twitter<https://twitter.com/FingoFi> | LinkedIn<https://www.linkedin.com/company/fingo-fi/about/>
Kepa ja Kehys ovat nyt Fingo. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi. Ihan kaikkialla. Olemme 300 kehitysjärjestön yhteistyöjärjestö.