Nuori, tule mukaan humustyöpajaan 14.-16.8.

Metsäpuutarha apuna maaperän parantamisessa - ilmastotyökaluja yhdessä tekemällä

 

 Maassa on voimaa.

Maaperän humus on arvokasta, eloperäistä ainetta. Se luo kirjaimellisesti pohjan kaikelle elämälle. Se vaikuttaa maan viljavuuteen, ja estää eroosiota. Humus on syntynyt hajonneista juurista, kasveista ja eläimistä. Se on suurimmaksi osaksi hiiltä, eli se sitoo ilmakehän hiiltä maaperään. Sen määrällä on siis huima merkitys maapallon ekologian ja ilmaston tilaan.

Humuskerros on kuitenkin ohentunut ja vähentynyt huomattavasti erilaisten ihmisen toimien seurauksena, mikä osaltaan on vaikuttanut viljelyalojen eroosioitumiseen ja tarpeeseen käyttää enemmän torjunta- ja lannoiteaineita. Mutta humuksen määrää voidaan myös lisätä. Ja sillä voi olla todella suuria vaikutuksia – lisäämällä maaperän humuksen määrää jopa vain 4 promillen verran vuodessa sillä voitaisiin sitoa suurin osan ihmisen vuosittain tuottamasta hiilidioksidista!

Entä miten sitä humusta sitten voidaan lisätä maaperään? Yksi nerokas, luonnon muotokielestä inspiraatiota hakeva ratkaisu siihen on käytäntö nimeltä metsäpuutarha.

MIKÄ? Humustyöpaja on viikonlopun mittainen tapaaminen, jossa mietiskellään maata toisin silmin, pohditaan yhdessä mitä humus on ja tutustutaan metsäpuutarhaan ja kompostointiin käytännössä tekemällä.

Työpaja on osa humuskampanjaa, sarja työpajoja, joissa yhdessä humusammattilaisten - viljelijöiden ja puutarhurien - kanssa ideoidaan ja työstetään työkaluja, joilla voi parantaa maaperää kaupungissa ja sitoa siten hiiltä maahan.

KENELLE? Sinulle 16-26 vuotias, joka olet innostunut tulemaan mukaan maanparantajien verkostoon.

KOSKA? Perjantaista 14.8 klo 17.00 lähtien sunnuntaihin 16.8. klo 16.00.

MISSÄ? Keuruun ekokylässä, Kivijärventie 300, 42700 Keuruu.

Työpaja on ilmainen, ja sisältää majoituksen ja kasvisruoan. Saapuminen ja majoittautuminen perjantaina 14.8. klo 15-17. Mukaan otettavien tavaroiden listan ja tarkemmat tiedot työpajasta lähetetään osallistujille myöhemmin. Mahdollisuus yöpyä metsässä kwamissa. Sisätilayöpyminen Väentuvalla.

Maksimiosallistujamäärä: 10 hlö, joten ilmoittaudu nopeasti.

https://www.facebook.com/events/1446736865535569/

ILMOITTAUTUMINEN tehdään sähköpostitse otsikolla ”Humustyöpaja” osoitteeseen marika.lohi@ehtaraha.fi. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 10. elokuuta.

Kuulemme mielellämme ilmoittautumisen ohella mikä juuri sinua inspiroi maassa, luonnossa, kasvimaassa tai metsäpuutarhoissa. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä myös ruoka-aineallergioista, erityistarpeistasi, arvioidusta saapumisen ajankohdasta ja kimppakyytitarpeestasi.

Työpajan toteuttavat:

NUORTEN MAA RY

Nuorten Maa ry:n tarkoituksena on kehittää, opiskella ja tutkia kaikenikäisten, mutta erityisesti nuorten, kanssa luontoa ja elämää kunnioittavaa metsässä elämisen kulttuuria. Se elvyttää paikallisia sekä alkuperäiskansojen tietoja ja taitoja luoden monimuotoisia metsäpuutarhoja kohtaamis-, metsäarkitaitojen opettelu- ja koulutuspaikoiksi. Nuorten Maa on osa aktiivista kansainvälistä nuorten verkostoa. Nuorten maa ry toimii tällä hetkellä Keuruun ekokylässä. 

BIODYNAAMINEN YHDISTYS RY

Biodynaaminen yhdistys on yhteistyöfoorumi kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita ympäristöystävällisestä maataloudesta, oman luontosuhteen syventämisestä ja laadukkaasta ravinnosta. Yhdistys on rakentanut jo vuodesta 1946 tukijalkaa luonnonmukaiselle viljelylle.

Biodynaamisen viljelyn lähtökohtana on maanviljelyn uudistaminen, mutta kyse ei ole pelkästä viljelystä. Maukas ja terveellinen ravinto tuo maalaiset ja kaupunkilaiset saman pöydän ääreenpohtimaan yhdessä tulevaisuuden kysymyksiä. Niistä keskeisin on: miten hoidamme luontoa niin, että se kantaa ja ravitsee meitä jatkossakin.

OSUUSKUNTA EHTA RAHA

Ehta Rahan toimintaan kuuluu yhteishyvän talouden rahoittaminen ja yhteisöllisten työkalujen kehittäminen. Humuskampanja liittyy osuuskunnan tekemään ilmastotyöhön, jossa yhteiskehittämällä luodaan kestävän talouden verkostoja.

-- 
Rahoitusvoimala
Arvopohjaisten yritysten rahoitusvalmiuden kehittäminen
Rahoitusvoimalan neuvoja
Marika Lohi

Boosting Investment Readiness of Value-based Enterprises in Finland
Advisor
Marika Lohi

Osuuskunta Ehta Raha
+358 50 357 4661
http://www.ehtaraha.fi

EHTA RAHA tekee yhteisön tarpeiden mukaista rahoitusta. Tutustu rahoitusmahdollisuuksiin ja tue paikallistaloutta.