Hyvät kehityspolitiikkalistan tilaajat,

 

Toivotamme järjestönne mukaan välittämään Suomen hallitukselle viestiä, että globaalien kriisien kustannukset tulee jakaa oikeudenmukaisesti. Tämä tarkoittaa muun muassa, että globaaleja haasteita on hallittava tavalla, joka jakaa kustannukset ja taakat sosiaalista oikeudenmukaisuutta kunnioittaen; että kriiseistä vähemmän kärsivien on tuettava heikommassa asemassa olevia; ja että haasteisiin tulee vastata siten, että samalla vähennetään eriarvoisuutta. Verojärjestelmällä on näiden tavoitteiden saavuttamisessa keskeinen rooli.

 

Hallitus tekee parhaillaan valmisteluja välikehysriiheensä eli neuvotteluihin julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022-2025. Kehys kattaa nykyisen hallituskauden lisäksi noin 2,5 vuotta eteenpäin. Neuvottelut käydään keskiviikkona 21.4. ja torstaina 22..4. Perjantaina 30.4. julkisen talouden suunnitelma käsitellään ylimääräisessä raha-asiain valiokunnassa ja valtioneuvoston yleisistunnossa sekä julkaistaan internetissä.

 

Pyrkimyksenämme on Finnwatchin, SAK:n ja STTK:n kanssa koota mahdollisimman laaja joukko järjestöjä mukaan lähettämään tämä globaalin oikeudenmukaisuuden viesti hallitukselle.

 

Hienoa, jos järjestönne haluaa tulla mukaan!

 

Allekirjoituksia kerätään tämän viikon alussa siten, että niistä tulee ilmoittaa viimeistään keskiviikkona 14. huhtikuuta. Kannanotto julkistetaan torstaina 15. huhtikuuta.

 

Tiedon allekirjoittamisesta voi lähettää minulle (outi.hakkarainen@fingo.fi); ja jos tulee kysyttävää; niin vastaan mielelläni:

Terveisin,

 

Outi

 

 

*****

 

Globaalien kriisien kustannukset on jaettava oikeudenmukaisesti

 

Suomessa ja maailmalla eletään edelleen koronapandemian varjossa samalla kun ilmastokriisi ja luontokato etenevät vauhdilla vaatien pikaisia toimenpiteitä. Me allekirjoittaneet, laajasti kansalaisyhteiskuntaa edustavat järjestöt, haluamme kehysriihen alla kiinnittää Suomen hallituksen huomion näiden kriisien sosiaalisesti oikeudenmukaiseen ratkaisemiseen. 

 

Globaaleja haasteita on hallittava tavalla, joka jakaa kustannukset ja taakat sosiaalista oikeudenmukaisuutta kunnioittaen. Kriiseistä vähemmän kärsivien on tuettava heikommassa asemassa olevia, ja haasteisiin tulee vastata siten, että samalla vähennetään eriarvoisuutta. Verojärjestelmällä on tässä keskeinen rooli.

 

Me allekirjoittaneet toivomme, että 

 

– Sekä kansallista että kansainvälistä verojärjestelmää kehitetään määrätietoisesti horisontaalisesti ja vertikaalisesti oikeudenmukaiseksi. Tämä tarkoittaa, että samasta tulosta tulee maksaa sama vero, ja ne, joiden tulot ovat suuremmat, maksavat enemmän veroa.

– Suomi puuttuu aggressiiviseen rajat ylittävään verosuunnitteluun korjaamalla voitonsiirron ja muun verovälttelyn mahdollistavaa kansallista yritysverolainsäädäntöä.

 

– Suomi sulkee rikkaimpia ja hyvätuloisimpia perusteettomasti suosivat hyvän verojärjestelmän perusperiaatteiden vastaiset veropohjan aukot. 

 

– Suomi edistää Euroopan unionissa ja OECD:ssa aktiivisesti veropohjaa laajentavia ja tiivistäviä sekä verotuksen läpinäkyvyyttä lisääviä aloitteita siten, että niissä huomioidaan aloitteiden globaalit vaikutukset ja pyritään edistämään verotuksen globaalia oikeudenmukaisuutta.

 

– Suomi ottaa käyttöön tehokkaita ilmastotoimiin ohjaavia päästöveroja, joiden tuotot käytetään sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen ja ohjausvaikutuksen tehostamiseen.

 

 

Allekirjoitukset

 

Finnwatch ry

Suomalaiskehitysjärjestöt Fingo ry

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK Ry

STTK ry

 

****

 

Outi Hakkarainen

Asiantuntija, kestävä talous | Fingo

 

+358 50 317 6728 | outi.hakkarainen@fingo.fi

twitter.com/OutiHakkarainen | linkedin.com/in/outi-hakkarainen-078a4315/

 

Fingo ­­­– Vaikuttaa tulevaisuuteen tänään.

viestii | kouluttaa | kasvattaa | tukee | vaikuttaa

fingo.fi | Facebook | Twitter | LinkedIn

 

Kepa ja Kehys ovat nyt Fingo. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi. Ihan kaikkialla. Olemme 300 kehitysjärjestön yhteistyöjärjestö.