Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali Cinemaissí alkaa tänään

Monipuolinen kattaus elokuvia on koettavissa paikan päällä elokuvateatterissa tai omalta kotisohvalta. Tunteita herättävän ohjelmakokonaisuuden pääteemoja ovat seksuaalinen herääminen, perhesuhteet, juuret ja ympäristö sekä  identiteetti. 

20.-24.10.2021
Kulttuurikeskus Caisa, Kaikukatu 4b, Helsinki
Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki
Online-festivaali: www.cinemaissi.com

Cinemaissí-elokuvafestivaali tuo vuosittain Suomeen joukon latinalaisamerikkalaisen nykyelokuvan parhaimmistoa. Festarilla nähdään 17 elokuvaa Latinalaisen Amerikan maista. Festivaalit järjestetään nyt 16. kertaa Suomessa.


Tänä vuonna Cinemaissí on kiinnittänyt erityistä huomiota sukupuolten väliseen tasa-arvoon elokuvavalinnoissa; puolet elokuvista on naisten ohjaamia ja puolessa elokuvista naiset ovat päärooleissa. ”On aika ottaa vastaan latinalaisamerikkalaisen elokuvan uudet tuulet ja hankkiutua eroon patriarkaalisista stereotypioista. Uskon elokuvan kykyyn aloittaa muutos. Oletko mukana?”, festivaalin taiteellinen johtaja Támara Aalto haastaa. 


New voices from Latin America – ääni edelläkävijöille 

Clara Sola (2021, Costa Rica) on kuvaus 40-vuotiaan, perheensä kanssa asuvan parantajanaisen seksuaalisesta heräämisestä ja vapautumisesta sosiaalisista normeista, jotka ovat häntä vuosikausia kahlinneet paikallisessa syrjäkylässä. 

Blanco de Verano- elokuvassa (2020, Meksiko) pääsemme seuraamaan teini-ikäisen, omissa oloissaan viihtyvän Rodrigon elämää Mexico Cityn kupeessa. Hänen harmoniansa rikkoutuu yksinhuoltajaäitinsä Valerian tutustuessa uuteen mieheen, joka muuttaa pian saman katon alle asumaan. Rodrigo on suuren valinnan edessä – hyväksyykö hän uuden perheenjäsenen vai taisteleeko muutosta vastaan, vaikka se tarkoittaisi eniten rakastamansa ihmisen satuttamista?

Intensiivinen El Príncipe (2019, Chile) pohjautuu Mario Cruzin samannimiseen romaaniin, jossa telkien taakse taposta joutunut Jaime ajautuu tarkastelemaan omaa seksuaalisuuttaan uudestaan vankilassa solmittujen ihmissuhteiden myötä. 

Our land – kuvauksia ajasta, paikasta ja identiteetistä

Érase una vez en Venezuela (2020, Venezuela) ja A última floresta (2021, Brasilia) vievät matkalle monipuoliseen ja autenttiseen latinalaisamerikkalaiseen luontoon. Niissä kuvataan paikallisten ihmisten elämää niin ilmastonmuutoksen kuin kestämättömän politiikan uhkaamassa ympäristössä. 

Elokuvissa Panquiaco (2020, Panama) ja El Abuelo (2018, Peru) puolestaan käsitellään sekä irrallisuuden että yhteenkuuluvuuden teemoja ikääntyneempien päähenkilöiden nostalgian kautta.  

Blood ties – ihmissuhteita täydellisen epätäydellisinä

A Primeira Morte de Joana (2021, Brasilia) kertoo teini-ikäisen Joanan tutkimusmatkasta sukunsa naisten salaisuuksiin. Ystävänsä Carolinan avustuksella hän huomaa samaistuvansa sukunsa naisiin enemmän kuin osasi kuvitellakaan, ja joutuu samalla kohtaamaan yhteisöä vuosikausia hallinneet sosiaaliset normit ja arvot.

Saadessaan tietää äitinsä olevan kuolemansairas, Jorge Andrés Botero ryhtyy määrätietoisesti kuvaamaan ja keräämään kokonaisvaltaista kuvaa perheensä elämästä ja hänen lapsuudestaan, jossa äiti näyttäytyi vielä elinvoimaisena ja iloisena. Tästä on syntynyt Después de Norma (Kolumbia, 2019) – metafora muutoksesta, tarina perheestä, joka voisi olla kenen meistä tahansa.

Survivors – ääni vaiennetuille 

Luchadoras (2021, Meksiko) on intiimi ja voimaannuttava kuvaus kolmesta painijanaisesta ja heidän elämästään niin kehässä kuin siviilissä. Tapahtumat sijoittuvat Ciudad Juárezin kaupunkiin, joka on tunnettu korkeista naisiin kohdistuvista henkirikosluvuistaan. Vallitsevasta machokulttuurista huolimatta he muokkaavat käsitystä siitä, minkälaista naiseus ja naisen elämä Meksikossa voi olla.

Dokumenttielokuva Lemebel (Chile, 2019) kertoo Pinochetin diktatuurin aikana kohauttaneesta taiteilijasta Pedro Lemebelista. Kirjailija ja kuvataiteilija tunnetaan latinalaisamerikkalaisen queer-liikkeen pioneerina, jonka vaiherikas elämä ja monipuolinen, kiehtova tuotanto ovat jättäneet jälkensä chileläiseen populaarikulttuuriin. 

Koko perheen festivaali

Tänä vuonna olemme halunneet huomioida myös perheen pienimmät elokuvaintoilijat. Ohjelmistomme El libro de Lila (Kolumbia, 2017) kertoo piirroshahmo Lilasta, joka eksyy elämästään lastenkirjassa ja jää loukkuun maailmaan, johon ei kuulu. Tästä alkaa suuri seikkailu ja kamppailu mielikuvituksen merkityksen puolesta.

Asiantuntijapuheenvuoroja keskeisistä teemoista

Cinema in Conversation -keskustelusarjassa käsitellään asiantuntijapuheenvuorojen siivittämänä elokuvien keskeisiä teemoja: 

  • 23.10. Empowering Cinema Club -keskustelussa pureudutaan seksuaaliseen heräämiseen, voimaantumiseen ja alistavista normeista vapautumiseen. Moderaattonia elokuva ja tv-käsikirjoituksen ja tuotannon lehtori Johanna Wartio Metropolia ammattikorkeakoulusta.
    Kl 19:50–20:30 (elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15 /livestriimaus, vapaa pääsy)

  • 23.10. Will the indigenous people of Amazon survive? -keskustelu nostaa esiin alkuperäiskansojen alati tukalamman tilanteen kaivosteollisuuden metsäkadon ja ympäristöongelmien kasvaessa Latinalaisessa Amerikassa. Keskustelijoina toimittaja Ana Maria Botero, tutkija Violeta Gutierrez Zamora ja apulaisprofessori Markus Kröger. 

Cinemaissí on…
  • Suomen ainoa Latinalaisen Amerikan festivaali
  • Pisimpään jatkunut Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali Pohjoismaissa 
  • Perustettu vuonna 2005 samannimisen, voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen toimesta
  • Sitoutunut edistämään Latinalaisen Amerikan kulttuuria, monimuotoisuutta ja autenttisuutta elokuvien ja muiden kulttuuritapahtumien avulla
  • Viisipäiväinen tapahtuma – 16 elokuvaa eri Latinalaisen Amerikan maista esitetään Helsingissä kulttuurikeskus Caisassa ja elokuvateatteri Orionissa sekä online-alustalla osoitteessa www.cinemaissi.com
  • Elokuvia neljällä eri kielellä: espanjaksi, portugaliksi, saksaksi ja yanomamiksi

Tervetuloa mukaan!​